Bemutatkozás

EKT – PlayDay

Az EKT – PlayDay a LAN-Partyk alapjaira épül fel annyi, különbséggel, hogy ezek a rendezvények már versenyszerűen vannak lebonyolítva. A résztvevőket csapatokra bontjuk szét és így harcolnak az első helyért. Ezen rendezvényen a legjobbak díjazásban is részesülnek már. A PlayDay nagyban elősegíti a kommunikációs és koncentrációs készségeket, illetve nagymértékben erősíti a csapatmunkát és a kitartást.

Mi is az a LAN-Party ?

A LAN-Party egy olyan közösségi esemény, amelynek résztvevői egy fizikai helyszínen, helyihálózatba kötött számítógépeken sokszereplős számítógépes játékokat játszanak. A résztvevők száma minimum kettő, s a legnagyobb rendezvényeken néhány ezer játékos és valamivel kevesebb érdeklődő jelenik meg, ám leggyakrabban mindössze 4-8 fős baráti összejövetel. A több résztvevőseket általában előre megszervezik, csak a kisebb rendezvények zajlanak spontán. Kisebb parti esetén rendszerint valamely játékos otthona, nagyobb összejövetelek esetén külön rendezvénytermek, sportcsarnokok szolgálnak helyszínül. Időtartama változó, általában minimum egy éjszaka hossza (a játék rendszerint éjszakai elfoglaltság).

Technikai hátterre:

Mindenféleképpen szükségesek a számítógépek, illetve az ezeket összekötő hálózati elemek, kábelek, illetve tápelosztók, továbbá a játékszoftverek, amelyekkel a játékosok játszani kívánnak. Elkerülendő a helyszíni vitát, a szervezett rendezvényeken előre meghatározzák a használható játékok körét (beleértve azok verziószámát és kiegészítőit), illetve tájékoztatnak a hálózati paraméterekről. A játékok a stratégia, az FPS, vagy a szimulátorok stílusából kerülnek ki a leggyakrabban; gyakori, hogy egy rendezvény pusztán egyetlenegy szoftver köré szerveződik. Kisebb összejövetelek alkalmával a játékostársak a kezdeti órákat rendszerint szoftvertelepítéssel és kábelezéssel töltik; nagyobb rendezvényeken a hálózatról a szervező szokott gondoskodni. A gépek elhelyezésénél fontos szempont, hogy a játékosok ne láthassanak rá egymás képernyőire. Hogy egymást minél kevésbé zavarják, a résztvevők hangszórók helyett fejhallgatókat használnak. Mivel az eseményeket ennek ellenére is jellemzően hangzavar kíséri, a módosabb helyszínek hangszigeteltek. Nagyobb rendezvényeken jellemző a kivetítő használata, amellyel egy-egy kiválasztott mérkőzést mutatnak be az érdeklődőnek, illetve a bírói szolgáltatás, amellyel a csalásokat kívánják kiszűrni.

Forrás: Wikipédia